Wędzenie to niezawodna metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym i rybom, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Produkty wędzone są również doskonałym sposobem na zdrowy, smaczny a w szczególności wolny od konserwantów posiłek. W jaki sposób odpowiednio zorganizować wędzenie potraw i w jakiej temperaturze powinno się wędzić wybrane produkty?
Mięso
Wędzenie mięsa w głównej mierze odbywa się dwoma metodami – na zimno i na ciepło. Każdą z nich różni się od siebie w pierwszej kolejności temperaturą. W zależności od wybranej przez nas metody, musimy:
- wybierając sposób wędzenia na ciepło, decydujemy się na skrócony czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa zazwyczaj od pół godziny do maksymalnie dwóch godzin zegarowych oraz przebiega w temperaturze od około 22 do max 45 stopni celsjusza.
- gdy zdecydujemy się na sposób wędzenia na zimno, musimy być przygotowani na bardziej czasochłonny proces, aniżeli w przypadku wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze od 10 do maksymalnie 30 stopni. Proces wędzenia na zimno wymaga również większej ilości czasu, ponieważ ta metoda wędzenia może trwać nawet kilka dni.
Każdy z tych procesów musi być także wykonywany w odpowiedniej wilgotności.
Ryby
Wędzone ryby są przysmakiem które serwowane jest nie tylko w terenach nadmorskich. Dużo osób podejmuje decyzję o wędzeniu ryb w samodzielnie przygotowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest niezwykle podobny, do opisanego powyżej wędzenia mięsa. Metody również są dwie: na zimno i na ciepło. W trakcie wędzenia na zimno, powinniśmy pamiętać, by temperatura podczas wszystkich etapów nie nie była wyższa niż 44-55 stopni. To idealna temperatura, w której uzyskamy odpowiedni efekt.
Jak zbudować własną wędzarnie
Przygotowanie własnej wędzarni jest zaskakująco łatwe. Należy przygotować w pierwszej kolejności drewno, którego chcemy użyć do wędzenia produktów. Metod na wykonanie wędzarni jest wiele, każda z nich jest zależny od tego, w jaki sposób mamy zamiar wędzić oraz jaki nakład finansowy planujemy przeznaczyć na jej przygotowanie. Niezwykle ważnym elementem są drzwiczki do wędzarni, które mają ogromne znaczenie w procesie utrzymania dobrej temperatury i odpowiedniej ilości dymu.
Najciekawsze
Zdrowie
Jak przygotować się na rezonans?
Sport
Gdzie uprawiać sport?
Aranżacja
Kiedy warto postawić na plisy okienne?
Księgowość
Księgowa – na czym konkretnie polega ten zawód?
Księgowość
PIT 36 vs PIT 37 – który wybrać?