Od pewniego czasu sporo osób buduje piece z kafli jako piękny element wykończenia pomieszczeń, ale też dodatkowe ogrzewanie zimą. Jest to zasługa wracającej mody na styl vintage. Tego typu konstrukcje najczęściej kojarzą nam się z dawnymi czasami, najczęściej z pomieszczeniami nienowych kamienic. Ostatnimi czasy coraz chętniej są one budowane. Tego typu konstrukcje budowane są ze specjalnie wykonywanych kafli i niewątpliwie niektóre z nich można zaliczyć do dzieł sztuki.

Poza tradycyjnymi piecami, wiele posiadaczy działek w ogrodach buduje także wędzarnie, grille, oraz piece do pieczenia pizzy i chleba. Tego typu zabudowa też może być pięknym uzupełnieniem ogrodu, kiedy zatroszczymy się o piękne szczegóły jak np. żeliwne zdobione drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do pizzy czy wędzarni najlepiej zlecić profesjonaliście. Jest to stosunkowo łatwa konstrukcja, jednak należy zdawać sobie sprawę jak muszą przebiegać kominy. 

O czym warto pamiętać stawiając własną wędzarnię?

Coraz więcej osób tęskni za dawnym aromatem świeżych szynek. Niestety te oferowane przez sklepy mięsne mają niewiele wspólnego z wyrobami naszych babć. Dlatego właśnie niezwykle powszechne stały się wędzarnie na prywatnych działkach, które poza swoją funkcjonalnością mogą także ładnie wyglądać. Taka konstrukcja na szczęście nie potrzebuje zbyt wiele przestrzeni, z tego powodu może sobie na nią pozwolić prawie każdy posiadający choć trochę wolnego miejsca na działce. Zanim zlecimy profesjonaliście budowę warto przede wszystkim przemyśleć do czego dokładnie piec będzie nam potrzebny? Inaczej wygląda wędzarnia do wędzenia dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze inna do mięs zwierząt domowych jak np. świnie czy drób. Z tego powodu postawienie wędzarni należy zlecić zdunowi, który będzie umiał służyć radą w najistotniejszych kwestiach. Oczywiście pięknym uzupełnieniem tego typu zabudowy będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest niezwykle szeroki. Mogą być one z kratką, szybką albo zupełnie osłonięte. Również wybór w przypadku ozdób zależy tylko i wyłącznie od zasobności naszego portfela.

Postawienie pieca chlebowego na działce

Nic nie smakuje tak dobrze jak osobiście upieczony chleb. A już z pewnością wykonany własnoręcznie i wypieczony w ogródkowym piecu do chleba. Mając trochę przestrzeni w przydomowym ogródku warto skusić się na taką inwestycję. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa warto piec również placki, a nawet pizzę. Tak jak w przypadku wędzarni, również budowę pieca chlebowego warto zlecić profesjonaliście, który posiada doświadczenie i wie jak powinny być poprowadzone komory. Na pewno tego rodzaju zabudowa może być wykonana w wersji prostej, oraz rozbudowanej. Zależne jest to od finansów jakie posiadamy i przestrzeni jaką dysponujemy. Taki piec może być wyposażony w dwie pary osobnych komór. Wówczas można dobrać osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku zależne jest to od naszej fantazji i gotówki jaką posiadamy. Na rynku dostępne są drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, skromne.

Jak wygląda postawienie różnego rodzaju pieców we własnym ogródku? 

Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to konstrukcje, które można zrobić własnoręcznie wykorzystując projekty dostępne w internecie. Aczkolwiek należy zadać sobie pytanie – czy warto? Projekt pieca nie jest bardzo trudny. Ale żeby był sprawny długie lata,  nie pękał, a surowce były odporne na spore wahania temperatur, warto go zlecić profesjonaliście. Będzie potrafił on dopasować nam stosowną konstrukcję do naszych wymagań, ale także dobierze materiały z których taki piec powinien być wykonany. Najczęściej takie piece wykonywane są na specjalne zamówienie, transportowane na miejsce w częściach i następnie składane. Oczywiście cena zależy od samej konstrukcji, i użytych surowców. Kolejnnym kosztem jest także transport, którego koszt zależny jest dystansu.